Música de la cort dels hòmens (2020)

Moviments

I. En una bella plana (Introducció)
II. Marxa del Rei
III. Los vuit prohòmens
IV. Cantiga
V. Joglaresca

Instrumentació

banda
Veure més

Estrena mundial

21 de novembre de 2021 | (op. 13d)

Pavelló Andreu Trobat. Algaida (Mallorca)

Banda de música d'Algaida. Andreu Julià (director)

Comentari

Obra guanyadora de la Rosa d'Or de la Pau dels Premis Castellitx 2021 (Ajuntament d'Algaida, Mallorca).

He escrit Música de la cort dels hòmens basant-me en una part molt concreta del Llibre de les bèsties de Ramon Llull. Aquesta és el capítol cinquè de la narració, titulat Dels missatgers que el Lleó tramès al rei dels hòmens, on Llull amaga, rere la gran metàfora que representa, la seva veritable intenció de reflectir l’organització de les corts del seu moment.

Malgrat la titulació dels cinc moviments, amb la que he procurat contextualitzar i apropar la música als personatges i a les situacions de la narració, la Música de la cort dels hòmens és una obra musical de pensament purament abstracte. El context estètic de l’època en què Llull escriu (del segle XIII) m’ha suggerit treballar amb un sistema generalment modal per a construir l’estructura harmònica de l’obra. Sumant uns elements melòdics d'influència clarament medieval i una rítmica moderna més abrupta, m’he encaminat cap a un estil de caire neoclàssic característic del segle XX.

L’obra s’inicia amb una introducció bucòlica titulada En una bella plana. Aquestes són les primeres paraules del llibre de Llull, que dibuixen el decorat on transcorre l’acció. La segueix la Marxa de rei, de caràcter marcadament burlesc afí al descortès monarca. Continua l’escena amb Los vuit prohòmens de sonoritat més ampul·losa i noble. Finalment, la Cantiga i la Joglaresca, que s’interpreten sense interrupció i són un retrat més lliure de l’escena on he explorat lliurement en aquesta estètica de coloratura medieval que flaira la peça.

L'autor

Durada de l'obra

6 min

Gènere

Música simfònica

Any de finalització

2020